Polski English Deutch France Czech

Biuletyn Informacji Publicznej Cieszyn na Instagram
Cieszyn na Instagram






Unia

eUrzżd - Elektroniczne Usżugi dla Mieszkażca


Budzet Obywatelski

Cmentarze Komunalne w Cieszynie
System gospodarowania odpadami

Pobierz najnowszy numer Wiadomożci Ratuszowych
Miejski System SMS-owy

Imprezy nadchodzące

Lipiec 2024
P W Ś C P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Dyżury aptek

Apteka Farmarosa,
ul. Bobrecka 27
tel.: 33 858-27-65
Mapa inwestycji w Cieszynie



Strona pożwiżcona GPR
Gminny Program Rewitalizacji


Strona pożwiżcona kopercie życia

czeski Cieszyn - oficjalny serwis

Imprezy nadchodzące

Cieszyński konkurs pieczenia strudla

2019-09-22 15:00 - 2019-09-22 17:00


Miłośnicy kuchni regionalnej mogą sprawdzić się, przygotowując konkursowe strudle.

Organizowany przez Zamek Cieszyn konkurs dla miłośników regionalnych smaków towarzyszy "Skarbom z cieszyńskiej trówły". Oceniane są w nim: wierność tradycyjnym recepturom, walory smakowe, wygląd strudli. Na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody.

Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess odbędzie się 22 września 2019. Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowego Punktu Informacji Turystycznej do godz. 13.00. Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs. Na autorów najsmaczniejszych strudli czekają atrakcyjne nagrody. Nagrodą główną jest ręcznie malowana trówła.

Najpopularniejszy strudel to ten z jabłkami, ale są i tacy, którzy serwują go z serem lub makiem. Bywa podawany na ciepło z bitą śmietaną i lodami. Jest bardzo rodzinnym wypiekiem, bo do wyrobu ciasta - w szczególności jego rozciągania - przydają się dodatkowe ręce krewnych lub przyjaciół. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Jabłkowy strudel Kingi Iwanek-Riess:
Składniki na ciasto: 20 dkg mąki tortowej, kawałek masła wielkości dużego orzecha włoskiego, 1 jajko, 1⁄4 szklanka letniej wody z odrobiną octu, szczypta soli. Z podanych składników zarobić miękkie, makaronowe ciasto, bardzo mocno je wybić – uderzając nim o stolnicę minimum 20 razy i położyć na pół godziny pod nagrzany garnek.

Farsz: ok. 1 kg już obranych i pokrojonych w plasterki jabłek (najlepiej odmiany szara reneta), nieco rodzynek i orzechów, cynamon i cukier do smaku oraz ok. 3 łyżki tartej bułki wymieszać w misce.

Ciasto delikatnie wałkować, po czym ostrożnie rozciągnąć na stole przykrytym płótnem, uważać by nie zrobić dziury. Posmarować roztopionym masłem, równomiernie rozsypać farsz i za pomocą serwety zwinąć w rulon. Posmarować masłem. Piec w temperaturze 180C przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować masłem.

Informacje
Miejscowość Cieszyn
Miejsce Wzgórze Zamkowe

Urzżd Miejski, Wydziaż Kultury i Promocji Miasta promocja2@um.cieszyn.pl