Plakat wydarzenia
Festiwal Strudla Jabłkowego i nie tylko
2015-10-10 - 2015-10-11
Tradycyjnie, jak co roku o tej porze, serdecznie zapraszamy do Cafe Muzeum na Festiwal Strudla Jabłkowego i nie tylko!
"Z wielu domów na Śląsku Cieszyńskim rozchodzi się teraz niezwykły zapach. Pieczenie strudla jabłkowego to tutaj wielopokoleniowa tradycja. - To był kiedyś przysmak ludzi biednych, bo do jego przyrządzenia trzeba było tylko mąki, wody i jabłek, których było tu pełno. Dopiero potem spod strzech trafił na salony. Uwielbiał go m.in. cesarz Franciszek Józef - mówi Mariusz Makowski, historyk z Muzeum Śląska Cieszyńskiego.Sezon na strudla rozpoczyna się w październiku, bo teraz jest najwięcej jabłek."
Z tej okazji w Cafe Muzeum (kawiarni mieszczącej się w siedzibie muzeum) od 10.10.2015 rozpocznie się Festiwal Strudla Jabłkowego. Można tu skosztować strudla na cztery sposoby, m.in. z bitą śmietaną, lodami, z sosem waniliowym bądź cynamonowym, a także innych smakołyków z jabłek.
W niedzielę 11.10.2015 o godz. 16 odbędzie się pokaz ciągnięcia ciasta na strudel.
Informacje
Miejscowość
|
Cieszyn
|
Miejsce
|
Caf Muzeum, ul. Tadeusza Regera 6
|
Organizator
|
Caf Muzeum
|
WWW
|
www.mak.cieszyn.pl
|
Cena
|
BEZPŁATNE
|