CZYM RÓŻNI SIĘ GRYPA AH1N1 OD GRYPY SEZONOWEJ?
Nowa grypa AH1N1 jest chorobą układu oddechowego, która - podobnie jak grypa sezonowa –rozprzestrzenia się drogą kropelkową bądź przez kontakt bezpośredni z zakażoną osobą lub ze skażonymi powierzchniami i wywołuje podobne do grypy sezonowej objawy.
Grypa A/H1N1 przenosi się łatwo z osoby na osobę, co może doprowadzić do tak zwanego wybuchu pandemicznej grypy. Ponieważ jest to nowy wirus, nikt nie jest na niego uodporniony. Ryzyko zarażenia dotyczy wszystkich: zdrowych osób dorosłych, osób starszych, małych dzieci oraz osób z istniejącymi problemami zdrowotnymi.
JAK ROZPRZESTRZENIAJĄ SIĘ WIRUSY GRYPY?
Wirusy grypy złożone są z maleńkich cząsteczek. Podczas kaszlu lub kichania w dłoń kropelki wydzieliny wraz z zawartymi w nich wirusami przenoszą się z ręki na wszystkie dotykane powierzchnie, na których mogą przeżyć przez dłuższy czas. Wirusy można znaleźć między innymi na: klamkach, kranach, klawiaturze komputerowej, telefonach oraz pilotach do telewizorów oraz innych sprzętach znajdujących się w otoczeniu. Jeśli inne osoby dotkną tych powierzchni, a później dotkną twarzy mogą ulec zarażeniu. W ten sposób wszystkie wirusy przeziębienia i grypy, przenoszą się z osoby na osobę. Szybka diagnoza oraz leczenie mogą złagodzić niektóre objawy oraz zmniejszyć możliwość poważnych komplikacji (np. zapalenie płuc).
NIE LEKCEWAŻ OBJAWÓW!
Dla grypy charakterystyczny jest jej gwałtowny początek. W ciągu około 24-48 godzin od
zakażenia pojawiają się pierwsze objawy:
- wysoka gorączka, nawet do 39.5°C
- dreszcze
- bóle mięśniowo-stawowe
- ból gardła
- ból głowy
- kaszel
- ogólne osłabienie
- katar
U niektórych chorych, zwłaszcza u dzieci może wystąpić biegunka i bóle brzucha.
JEŚLI POJAWIĄ SIĘ PIERWSZE OBJAWY GRYPY
Nieleczona grypa może skutkować wieloma poważnymi powikłaniami.
Osoby, które mają objawy grypy powinny:
- ograniczyć bliskie kontakty z innymi osobami
- unikać większych skupisk ludzkich
- skontaktować się ze swoim lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej.
Po zebraniu wywiadu i zbadaniu pacjenta lekarz, jeżeli podejrzewa zakażenie wirusem A/H1N1 podejmuje decyzję o leczeniu w warunkach domowych lub hospitalizacji, biorąc pod uwagę stan kliniczny pacjenta.
Transport osoby, u której wystąpią objawy grypowe nie powinien odbywać się środkami transportu zbiorowego.
W JAKI SPOSÓB OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ?
Przestrzeganie podstawowych zasad dotyczących zdrowego stylu życia i zachowywanie prostych czynności higienicznych może zmniejszyć ryzyko zarażenia się nie tylko grypą AH1N1, ale i grypą sezonową.
Aby zmniejszyć ryzyko zarażenia siebie i innych należy pamiętać, aby:
- zawsze mieć przy sobie chusteczki higieniczne
- zasłaniać usta podczas kichania i kaszlu – nie ręką, przez którą mogą się przenieść wirusy na inne przedmioty, lecz chusteczką
- używać czystych chusteczek do zasłonięcia ust i nosa podczas kichania
- wyrzucać chusteczki po jednorazowym użyciu
- często myć ręce mydłem i ciepłą wodą lub używając żelu antybakteryjnego
- w miarę możliwości ograniczyć przebywanie w dużych skupiskach ludzi
- unikać kontaktu z osobami już chorymi
- kiedy jest się chorym, zostać w domu i ograniczyć bliski kontakt z osobami zdrowymi, by nie narażać ich na zakażenie
ODPOWIEDNI UBIÓR
Należy ubierać się odpowiednio do pogody, tak by organizm nie przegrzewał się i nie pocił podczas wysokich temperatur na zewnątrz i wewnątrz pomieszczeń np. w domu, w szkole, w pracy. Nie należy również pozwolić na to, by organizm został wyziębiony podczas niskich temperatur i niekorzystnej aury. Należy zadbać o odpowiedni ubiór ze szczególnym zwróceniem uwagi na okrycie głowy, okrycie tułowia (okolice nerek), a także na ciepłe i nieprzemakalne obuwie.
UROZMAICONA DIETA BOGATA W SKŁADNIKI ODŻYWCZE, WITAMINY
I MINERAŁY
W diecie wzmacniającej odporność nie powinno zabraknąć białka, szczególnie zawartego w chudym mięsie, drobiu, rybach, jajach i serach. Szczególną rolę odgrywają tu także witaminy: C, A, E zawarte przede wszystkim w świeżych owocach i warzywach oraz witamina D. Istotne są też składniki mineralne takie jak cynk, żelazo, magnez, selen. W diecie nie powinno zabraknąć błonnika. Należy pić dużo wody, a także mleka i napojów mlecznych, fermentowanych. Bardzo
ważne jest, aby podczas dnia spożywać 4 posiłki – w tym koniecznie śniadanie i jeden ciepły w ciągu dnia.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
Zaleca się, aby codziennie, niezależnie od pogody, spędzać przynajmniej godzinę na powietrzu. Nie wolno zapominać o wietrzeniu pomieszczeń, w których przebywamy. Jeżeli jest to możliwe od czasu do czasu warto zmieniać klimat i otoczenie.
SEN I ODPOCZYNEK
Dla regeneracji i wzmocnienia sił organizmu i jego odporności istotne znaczenie ma właściwa ilość snu, w wywietrzonym wcześniej pomieszczeniu. Warto pamiętać, że optymalna dawka nocnego odpoczynku w przypadku dzieci i młodzieży w wieku szkolnym jest większa niż u dorosłego i wynosi 9-11 godzin na dobę.
HIGIENA
Należy utrzymywać higienę osobistą i otoczenia. Zmieniać regularnie bieliznę osobistą oraz pościel. Ponadto należy mieć przy sobie zawsze jednorazowe chusteczki higieniczne i systematycznie, w miarę potrzeby, oczyszczać nos z wydzieliny.