Listopad 2024 | ||||||
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Tzw. piwa rzemieślnicze cieszą się jakiegoś czasu ogromnym powodzeniem. Staliśmy się smakoszami złocistego trunku i chętnie eksperymentujemy ze smakami i aromatami, również w domowym zaciszu. Dlatego Bracka Jesień – coroczna impreza organizowana przez Browar Zamkowy w Cieszynie – przyciąga z roku na rok coraz więcej uczestników.
Tak było i tym razem, chociaż aura nie sprzyjała degustacji najlepszego nawet piwa, które zdecydowanie lepiej smakuje letnią porą. Deszczowa pogoda nie była jednak przeszkodą dla jego prawdziwych miłośników, którzy tłumnie stawili się na imprezie. Organizatorzy oceniają, że w ciągu dwóch dni przewinęło się przez cieszyński browar ok. 3500 osób.
Jak co roku, punktem kulminacyjnym imprezy było rozstrzygnięcie Konkursów Piw Domowych w dwóch kategoriach: VII Konkurs Portera Bałtyckiego Piwowarski Skarb Polski oraz I Cieszyński Międzynarodowy Konkurs Piw Domowych Czeski Pilsner. Do pierwszego z nich zostało zgłoszonych 50 piw, a do drugiego – 11. Wyniki konkursów zostały opublikowane na stronie Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych: www.pspd.org.pl. Najbardziej pożądaną nagrodą było zaproszenie na uwarzenie piwa według zwycięskiej receptury w przyszłym roku, które otrzymał zwycięzca Konkursu Portera Bałtyckiego, Frantiąek Skora. Z roku na rok Bracka Jesień staje się coraz ważniejszym forum wymiany doświadczeń i miejscem dyskusji dla nie tylko cieszyńskich birofilów.
Przysłowie naszych czeskich sąsiadów mówi: „Gdzie się piwo pije, tam się dobrze żyje”. W Polsce mawiamy z kolei, że: „Piwo z rana jak śmietana”. Jedno jest pewne – złoty trunek w swoich rozmaitych, wyrafinowanych formach coraz częściej gości na naszych stołach. A my stajemy się jego koneserami – również dzięki takim imprezom jak Bracka Jesień.
Marzena Kocurek