Polski English Deutch France Czech

Biuletyn Informacji Publicznej Cieszyn na Instagram
Cieszyn na Instagram






Unia

eUrzżd - Elektroniczne Usżugi dla Mieszkażca


Budzet Obywatelski

Cmentarze Komunalne w Cieszynie
System gospodarowania odpadami

Pobierz najnowszy numer Wiadomożci Ratuszowych
Miejski System SMS-owy

Imprezy nadchodzące

Lipiec 2024
P W Ś C P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Dyżury aptek

Apteka Farmarosa,
ul. Bobrecka 27
tel.: 33 858-27-65
Mapa inwestycji w Cieszynie



Strona pożwiżcona GPR
Gminny Program Rewitalizacji


Strona pożwiżcona kopercie życia

czeski Cieszyn - oficjalny serwis

Relacje z imprez / artykuły / komunikaty

Cieszyński konkurs pieczenia strudla

2016-09-13

      To kolejna okazja dla miłośników kuchni regionalnej, by sprawdzić się, przygotowując strudle. Na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody. Podobno był jednym z ulubionych deserów cesarza Franciszka Józefa.

      Wciąż nie brakuje miłośników strudla, także tych, którzy przygotowują go według tradycyjnych receptur. Ten klasyczny jest nadziewany jabłkami, ale są i tacy, którzy serwują strudle z serem lub makiem. Bywa podawany na ciepło z z bitą śmietaną i lodami. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.


      Najlepsi mogą zmierzyć się w konkursie, który organizuje Zamek Cieszyn podczas „Skarbów z cieszyńskiej trówły”. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 25 września o godz. 16.00 w Amfiteatrze pod Wieżą Piastowską. Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs.

      Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowej Informacji Turystycznej do godz. 14.00. Informacje: www.zamekcieszyn.pl.


Urzżd Miejski, Wydziaż Kultury i Promocji Miasta promocja2@um.cieszyn.pl