Informacja dla przedsiębiorców
2015-06-08
W przypadku środków spożywczych oferowanych do sprzedaży konsumentowi finalnemu bez opakowań, poza informacją dotyczącą substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji podaje się również:
- nazwę środka spożywczego;
- nazwę albo imię i nazwisko producenta;
- wykaz składników, z uwzględnieniem informacji o alergenach;
- klasę jakości handlowej albo inny wyróżnik jakości handlowej, jeżeli zostały one ustalone w przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych lub ich grup albo jeżeli obowiązek podawania klasy jakości handlowej albo wyróżnika wynika z odrębnych przepisów;
- w przypadku produktów rybołówstwa mrożonych glazurowanych informację dotyczącą ilościowej zawartości glazury lub ryby albo owoców morza w tych produktach;
- w przypadku pieczywa – masę jednostkową; informacje „ pieczywo produkowane z ciasta mrożonego” albo „pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego” – gdy miał miejsce taki proces technologiczny.
Informacje, o których mowa powyżej podaje się w miejscu sprzedaży na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu.
Więcej informacji do pobrania w załączniku.
PSSE Cieszyn