Lipiec 2024 | ||||||
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
Tradycyjne wiklinowe i te mniej klasyczne, zrobione z papieru
czy przędzy włókienniczej z recyklingu – wszystkie można zobaczyć
na świątecznej wystawie w Informacji Turystycznej Zamku
Cieszyn. Prawdziwą ozdobą ekspozycji są wielkanocne kartki pochodzące
ze zbiorów prywatnych mieszkanki Cieszyna, która kolekcjonuje
je od lat dziecięcych. Wśród nich są prawdziwe perełki
z lat 1937-1950, przedstawiające zwyczaje wielkanocne. W zbiorach
znalazły się również świąteczne kartki z Wielkiej Brytanii, Włoch,
Czech i Ukrainy. Zapraszamy do oglądania wystawy (do 12 kwietnia),
a także odwiedzania zamkowego sklepu, w którym można kupić nie
tylko wielkanocne kosze, ale wiele świątecznych ozdób, m.in. malowane
ręcznie kieliszki i patery na jajka, koronkowe zajączki i kurki
z koronki koniakowskiej, filcowe ocieplacze do pisanek.
Wielkanocne zwyczaje
Warto też pamiętać, że Święta Wielkiej Nocy to w kościele chrześcijańskim
czas największej radości, odrodzenia i życia. Obchodzone
wiosną, w czasie wiosennego przesilenia, mają swoją bogatą
symbolikę i obyczajowość. Jednym ze zwyczajów towarzyszących
Wielkiej Nocy jest święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Zwyczaj
ten znany był już w VIII wieku, jego apogeum przypadało na
średniowiecze. Ponownie rozkwitł niedawno – w latach 70. i 80.
XX wieku. Powszechny wśród katolików, nie jest praktykowany
w kościele ewangelickim. Górale beskidzcy do święcenia używali
zwykłych kobiałek wyściełanych białym obrusem. Dzisiaj najczęściej
spotykane są kosze wiklinowe czy słomiane, można je też
wykonać z wełny czy… papieru. Dobór potraw w koszyku nie jest
przypadkowy, pokarmy mają swoją symbolikę, uznaną przez ludową
i chrześcijańską tradycję.
Jajo – symbol życia i odrodzenia, na
Śląsku Cieszyńskim zwane wajcem, malowane lub zdobione techniką
batiku, jest niezbędnym elementem koszyczka. Święci się też
chleb symbolizujący Ciało Chrystusa – tu nazywany święcynikiem
wielkanocnym. Sól oznaczająca oczyszczenie, wędlina zapewniająca
zdrowie, płodność i dostatek, chrzan – symbol siły i fizycznej
krzepy to również potrawy wkładane do kosza. W Cieszyńskiem nie
mogło też zabraknąć tzw. szołdry lub murzina – pieczywa z chlebowego
ciasta, w którym zapiekano wędzonkę lub szynkę. I baranka
wielkanocnego, który w regionie: …piekło się z ciasta biszkoptowego,
po upieczeniu ozdabiano czerwoną kokardą z dzwoneczkiem
i chorągiewką Chrystusa Zmartwychwstałego. Stawiano go pośród
malowanych wajec i czekoladowych jajek w oknie na wykiełkowanym
zielonym zbożu. Po przyjściu do domu święcone stawia na stole przykrytym
białym obrusem i częstowano każdego, kto w okresie Świąt
odwiedzał dom. Raczyli się nim także wszyscy domownicy (Jan Szymik
„Doroczne zwyczaje i obrzędy na Śląsku Cieszyńskim”).
Nadal najważniejsze podczas Świąt jest, by koszyczki poświęcić,
a potem ich zawartością podzielić się razem z bliskimi.
Zamek Cieszyn