Kwiecień 2025 | ||||||
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
Najpyszniejsze ciasteczka upiekła w tym roku Małgorzata Płusa z Cieszyna i to ona zwyciężyła w konkursie organizowanym już po raz ósmy przez Zamek Cieszyn.
Konkursowe jury oceniało zgodność z tradycją, estetykę i staranność wykonania, bogactwo form, smak i sposób podania ciasteczek. I tym razem miało wyjątkowo trudne zadanie. Szczególne, że padł konkursowy rekord – zgłoszono aż 18 słodkich zestawów. A wyboru dokonywały: Krystyna Folwarczny, Aleksandra Trybuś-Cieślar, Jolanta Dawidowicz-Macura oraz Ewa Gołębiowska.
Jurorki zdecydowały, że drugie miejsce przypadnie Bożenie Kendzior z Ochab Małych, dwie trzecie nagrody zdobyły Cieszynianki: Beata Wojnar oraz Katarzyna Orszulik, a czwartą: Krystyna Pasko z Kozakowic Górnych. Ponadto wyróżnienia otrzymały: Helena Bujok (Wisła), Małgorzata Kobielusz (Cieszyn), Weronika i Szymon Masarscy (Cieszyn) oraz Krystyna Gaszczyk (Bąków). Konkurs zdominowały panie, ale w gronie piekących cieszyńskie ciasteczka znalazło się – ku ogromnej radości jurorek – dwóch panów.
Jeszcze bardziej jury było zadowolone z faktu, że wśród uczestników konkursu nie zabrakło młodych ludzi, m.in. uczniów „gastronomika”. – To rodzi nadzieję, że tradycja pieczenia cieszyńskich ciasteczek nie zginie – podkreślały jurorki. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali upominki, zaś nagrodzeni i wyróżnieni zabrali ze sobą zestaw porcelany, foremki do pieczenia, przyprawy i inne drobiazgi przydatne do kuchennych eksperymentów. Konkursowe ciasteczka można oglądać – niestety tylko oglądać, a nie skosztować – w zamkowej Bastei do święta Trzech Króli.