Kwiecień 2025 | ||||||
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
„Cieszyńskie smakuje!” to tytuł wystawy, którą można oglądać w Zamku Cieszyn. Takie hasło towarzyszyło także cieszyńskiemu stoisku, promującemu kuchnię i kulturę Śląska Cieszyńskiego na Dniach Polskiej Kuchni i Kultury w Pradze, organizowane przez Instytut Polski.
Dzięki wsparciu Urzędu Miasta Cieszyna oraz Starostwa Powiatowego do Pragi wyruszyła zamkowa ekipa, wspierana przez zespół „Torka” oraz państwa Omorczyk (mamę i syna), którzy pieką cieszyńskie ciasteczka. Do Pragi zabrali aż 5 kg słodkich wypieków, by częstować nimi odwiedzających cieszyńskie stoisko. Przygotowali także mini pokaz, piekąc na miejscu rogaliki orzechowe. Chętni mogli również kupić, wydaną przez Zamek, książkę z przepisami na cieszyńskie ciasteczka.
Odwiedzających stoisko częstowano miodami z pasieki państwa Zawada ze Świętoszówki, szklokami i śliwki w czekoladzie z Oblatów Śląskich. Duże zainteresowanie wzbudzały zdjęcia potraw ze Śląska Cieszyńskiego autorstwa Rafała Solińskiego, będące elementem aranżacji stoiska, któremu królowało hasło: „Cieszynkie smakuje!” / „Tąnsko chutn!”. Na gości czekały także albumy, książki, foldery, mapy i inne materiały promocyjne przekazane przez Starostwo Powiatowe, Urząd Miasta Cieszyna, Via Ducalis, Śląską Organizację Turystyczną.
Opowieściom o kuchni i kulturze regionu towarzyszyła muzyka w wykonaniu zespołu Torka, który zagrał także dwukrotnie na dużej scenie. Wśród gości, którzy odwiedzili cieszyńskie stoisko, były Grażyna Bernatowicz, ambasador Rzeczypospolitej Polskiej w Pradze oraz Vladislava Hujov, burmistrz Pragi 3.
Dni Polskiej Kuchni i Kultury odbywały na jednym z najważniejszych placów Pragi - nmst Jiho z Podbrad. Imprezę odwiedziło kilkanaście tysięcy gości.