Kwiecień 2025 | ||||||
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
Zmagania w konkursie „Kulinarny Podbój Cieszyna” dobiegły końca, a ich zwieńczeniem był uroczysty finał, podczas którego jury wyłoniło najlepszych z najlepszych. 10 marca 2014 w restauracji Pod Królem Polskim zgromadziły się cztery najlepsze reprezentacje szkół, które walczyły ze sobą o mistrzowski tytuł aż przez 3 miesiące! Do rywalizacji na przysłowiowe garnki i noże stanęły drużyny:
- Lawenda (I LO im. A Osuchowskiego)
- Modern Cooking (III LO im. W. Szybińskiego)
- Szalone Przepiórki (ZSEG w Cieszynie)
- Zakręcone Kurki (LOTE),
Skąd taka inicjatywa?
„Najlepsze pomysły zawsze rodzą się spontanicznie, pod wpływem chwili, impulsu. Tak też było w tym przypadku. Obserwując Klientów restauracji, których znaczną część stanowią ludzie młodzi, zapragnęliśmy dać im „coś” więcej. Od młodzieży emanuje niesamowita energia, czyste emocje, chęć rozwijania swoich pasji, pokazania na jak wiele ich stać. Postanowiliśmy stworzyć im okazję nie tylko do samodoskonalenia umiejętności, lecz przede wszystkim do kultywowania i pogłębiania wiedzy o sztuce kulinarnej oraz kształtowania wśród uczniów zdrowej rywalizacji." – mówi Dominika Stasik, pomysłodawczyni konkursu.
Jury w swojej ocenie brało pod uwagę takie aspekty jak: pomysłowość i kreatywność przepisu; uzasadnienie wyboru potrawy i produktów; walory smakowe potrawy; sposób podania, prezentacja potrawy; organizacji pracy w grupie; gospodarność produktów; sugerowana cena sprzedaży potrawy.
Miejsce I - Szalone Przepiórki:
ZSEG im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej, klasa 4 GB:
Jakub Pustówka
Piotr Bańka
Łukasz Greń
Miejsce II - Zakręcone Kurki:
LO Towarzystwa Ewangelickiego, klasa 1 B:
Anna Chwastek
Katarzyna Pilch
Filip Czarnecki
Miejsce III - Lawenda:
I LO im. Antoniego Osuchowskiego, klasa 3 C:
Katarzyna Siewko
Anita Wenglorz
Agata Zając
Miejsce IV - Modern Cooking:
Zespół Szkół im. Władysława Szybińskiego, klasa 3 B LO:
Elżbieta Juroszek
Justyna Kukuła
Dominik Węglarz
W skład finałowego JURY weszli:
Marcin Świder – przewodniczący jury – konsultant ds. gastronomii firmy IGLOTEX
Izabela Greń – PRACOWNIA CZEKOLADY
Marek Kołodziej – szef kuchni restauracji POD KRÓLEM POLSKIM
Więcej informacji, pełna relacja oraz galeria z konkursu na stronie http://podbojcieszyna.pl/
Wszystkim uczestnikom konkursu GRATULUJEMY !!
I czekamy na kolejną edycję kunsztu ze smakiem ;)