Lipiec 2024 | ||||||
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
Po raz siódmy Zamek Cieszyn zorganizował konkurs na cieszyńskie ciasteczka, który rozstrzygnięto podczas „Zaprojektuj Święta”. Zwycięskie wypieki można oglądać na wystawie.
– Korzystam ze starych przepisów mamy i doświadczonych kucharek, ale co roku testujemy też z rodziną nowo zdobyte receptury. Te udane, które nam smakują, włączamy do stałego zestawu – zdradziła zwyciężczyni konkursu Brygida Grzeszczak z Cieszyna. Do jej ulubionych wypieków należy ostatnio roladka bakaliowa, a na świątecznym stole co roku można znaleźć przynajmniej 15 rodzajów cieszyńskich ciasteczek. Jeszcze więcej, bo około 30 rodzajów przygotowuje Katarzyna Orszulik, która zdobyła w konkursie drugie miejsce. – Przygotowanie tylu ciasteczek na święta zajmuje nam około półtora tygodnia i odrobiny dobrej organizacji. Wiele przepisów pochodzi od mojej babci – przyznaje mieszkanka Cieszyna. Babcine receptury są obecne w domu Brygidy Bocek, która także otrzymała w konkursie drugą nagrodę. – Moja babcia pochodziła z Czech, ale przecież cieszyńskie ciasteczka to również czeskie wpływy – zauważa miłośniczka m.in. uli i rogalików. Co roku przygotowuje na święta około 25 rodzajów, w tym szykuje też ciasteczka dla znajomych. Konkursowe wyróżnienia trafiły do: Barbary Kawulok, Izy Cieślar i Pawła Włocha. Wszystkie konkursowe słodkości można oglądać na wystawie w Zamku, niestety tylko oglądać…
Tekst i foto: Zamek Cieszyn