Polski English Deutch France Czech

Biuletyn Informacji Publicznej Cieszyn na Instagram
Cieszyn na Instagram






Unia

eUrzżd - Elektroniczne Usżugi dla Mieszkażca


Budzet Obywatelski

Cmentarze Komunalne w Cieszynie
System gospodarowania odpadami

Pobierz najnowszy numer Wiadomożci Ratuszowych
Miejski System SMS-owy

Imprezy nadchodzące

Lipiec 2024
P W Ś C P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Dyżury aptek

Apteka Farmarosa,
ul. Bobrecka 27
tel.: 33 858-27-65
Mapa inwestycji w Cieszynie



Strona pożwiżcona GPR
Gminny Program Rewitalizacji


Strona pożwiżcona kopercie życia

czeski Cieszyn - oficjalny serwis

Relacje z imprez / artykuły / komunikaty

Finał konkursu kulinarnego z siostrą Anastazją

W miniony poniedziałek, 7 września br. w COK „Dom Narodowy” mieszkańcy powiatu cieszyńskiego mieli okazję wziąć udział w spotkaniu z siostrą Anastazją Pustelnik, zorganizowanym przez Bibliotekę Miejską w Cieszynie. Kilka lat temu siostra Anastazja została okrzyknięta przez tygodnik „Gość Niedzielny” Pierwszą Kucharką Rzeczypospolitej. Jest autorką wielu książek kulinarnych, wydanych przez Wydawnictwo WAM, na co dzień zaś gotuje dla jezuitów. Spotkanie poprowadziły Janina Motylewska i Wanda Niemiec – dwie „gaździny” z Zabłocia. Dzięki ich moderatorskim umiejętnościom w prowadzeniu twórczego dialogu pomiędzy publicznością a gościem zdradzone zostały tajemnice kulinarne na udane potrawy, m.in. przyrządzenie gołąbków z farszem ziemniaczanym, upieczenie pysznego sernika, czy makowca. Dodatkowego smaczku przydawały spotkaniu zapachy przekąsek i ciast przygotowanych przez 22 uczestników konkursu kulinarnego „Nasze regionalne tradycje”. Jury w składzie Anita Wawrzyczek i Marcin Kłodowski - cukiernik oraz szef kuchni w Restauracji Historycznej Pod Brunatnym Jeleniem, obradujące pod przewodnictwem siostry Anastazji jednogłośnie przyznało pierwszą nagrodę w konkursie na najlepsze ciasto Halinie Chmiel z Zaborza, natomiast zwycięzczynią konkursu w kategorii na najlepszą przekąskę została Halina Sajdok-Żyła, która reprezentowała Koło Cieszyn-Mnisztwo Macierzy Ziemi Cieszyńskiej. Dodatkowe wyróżnienie przyznano 13-letniej Aleksandrze Stodolskiej, która od kilku lat z powodzeniem wypieka kołocze, zaś na spotkanie przybyła dumnie w stroju cieszyńskim.

Po konkursie uczestnicy spotkania wzięli udział w degustacji która, z uwagi na wysoki poziom wyrobów kulinarnych przygotowanych przez wszystkich uczestników konkursu, okazała się prawdziwą ucztą. Szczególnie zachwalono regionalne przysmaki przygotowane przez Gabrielę Grzybek, właścicielkę Restauracji „Twój Zakątek” oraz młodzież z Zespołu Placówek Szkolno - Wychowawczo - Rewalidacyjnych w Cieszynie. Spotkanie zwieńczono zakupami książek z przepisami siostry Anastazji. Szczęśliwi posiadacze publikacji – tych wygranych w konkursie lub zakupionych na stoisku Wydawnictwa WAM mogli dodatkowo otrzymać pamiątkową dedykację i autograf bohaterki wieczoru.

BM


Urzżd Miejski, Wydziaż Kultury i Promocji Miasta promocja2@um.cieszyn.pl