Listopad 2024 | ||||||
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Aż 15 gatunków cieszyńskich ciasteczek znalazło się na talerzu przygotowanym na konkurs przez Dorotę Świerczek. A że ich ilość szła w parze z wybornym smakiem i cieszącym oczy wyglądem, cieszynianka zdobyła pierwszą nagrodę.
Jak zdradziła zwyciężczyni, korzystała z przepisów mamy i babci, a przygotowanie tylu rodzajów ciasteczek zajęło jej trochę czasu. – Zaczęłam pieczenie ponad tydzień temu – mówiła w dniu rozstrzygnięcia VI konkursu na cieszyńskie ciasteczka, który stał na wysokim poziomie. Nawet mistrzyni w pieczeniu ciasteczek Krystyna Folwarczny, która zasiadła w jury, znalazła nieznany jej rodzaj słodkich wypieków, co było dla niej miłym zaskoczeniem. Drugie miejsce w konkursie zdobyła Brygida Grzeszczak z Cieszyna. W jej imieniu nagrodę odebrał mąż Robert, który pomagał żonie w pieczeniu niektórych ciasteczek. Trzecie miejsce trafiło do Renaty Sikory z Goleszowa. – Cieszę się, że tyle młodych osób piecze ciasteczka, podtrzymując tą piękną tradycję – podsumowała Ewa Gołębiowska, dyrektor Zamku Cieszyn i jurorka w konkursie. Oprócz nagród, przyznano też trzy wyróżnienia. Otrzymały je: Dorota Kula, Aleksandra Moroz i Małgorzata Strzondała. Mistrzowsko wypieki można oglądać na wystawie w Zamku Cieszyn. Niestety tylko… oglądać!
Zdjęcia: bea