Kwiecień 2025 | ||||||
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
Ciasto musi być ręcznie rozciągane, a nie rozwałkowane, żeby było cienkie jak papier i delikatne, jabłka powinny być szatkowane i dominować nad innymi dodatkami, no i nie wolno oszczędzać na maśle – to tylko kilka najważniejszych wskazówek, dzięki którym powstają najlepsze strudle.
Z pewnością znają je zwycięzcy Cieszyńskiego konkursu pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess, który towarzyszy „Skarbom z Cieszyńskiej Trówły”. Tegoroczną edycję wygrał Jan Gajdacz z Tinca. – Lubię słodkości, więc zacząłem piec. Wskazówek udzielała mi żona. Ona też zdecyduje co trafi do wygranej przeze mnie trówły – mówił zwycięzca tuż po ogłoszeniu wyników. Drugie miejsce zdobyła Alicja Stępnikowska, a trzecie Katarzyna Pszczółkowska. Po raz pierwszy organizatorzy wprowadzili dodatkową kategorię: dorosły z dzieckiem do lat 12. Wygrała ją Teodolinda Banot z wnuczką Kariną, a drugie miejsce zdobyli Jakub i Beniamin Wąsik. Konkursowe jury oceniając strudle brało pod uwagę takie elementy jak: konsystencja, smak i zapach, wygląd końcowy i dekoracja, przygotowanie receptury i technika wykonania. Okazuje się, że nawet jurorów można zaskoczyć, zgłaszając do konkursu strudel … z dynią. Natomiast wszyscy, którzy nie pieką strudli lub je pieką, ale nie byli jeszcze gotowi, by wziąć udział w konkursie, mogli wybrać się specjalny pokaz przygotowany przez rodzinę Riess. Była to okazja, aby usłyszeć i podejrzeć wiele cennych wskazówek. Kolejna szansa sprawdzenia się już za rok. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody.
Zamek Cieszyn